Geschiedenis

Wat vooraf ging:

Van 1982 tot 1989 organiseerde ‘de Bond van Grote en Jonge Gezinnen’ acht maal Dwars door Geluwe.

 

Midden de jaren 80 rijpte eveneens de Sylvesterloop, ten huize Brulez in de Kattestraat. Daar beslisten een aantal schoonbroers om voor het eindejaarsdiner nog een toerke te gaan lopen.  De organisatie van de Bond van Grote en Jonge gezinnen pikte dit op, en stelde de jogging open voor iedereen. Daarna nam het organisatiecomité van Dwars door Geluwe het initiatief over.

 

Na een 2-tal jaar van stilte namen een aantal fervente lopers in 1992 de draad terug op, en organiseerden vanaf dan jaarlijks opnieuw de loopwedstrijd.  Een nieuw parcours en een ruimer aanbod van loopwedstrijden deed zijn intrede.

Dit organisatieteam stond aan het roer van 1992 tot en met 2016, en bouwde deze stratenloop uit tot een gekend en gerespecteerd evenement in de regio. 

 

Tijdens de 25-ste editie van de wedstrijd, in oktober 2016, lieten de organisatoren weten de fakkel te willen overdragen.  

 

Sinds 2017 staat een nieuw organisatieteam aan het roer, die volop de kaart trekt van de vernieuwing, echter met behoud van een aantal karakteristieke eigenschappen van deze stratenloop, die hem zo populair maakt.  Met hoofdsponsor Corpuss werd de naam van het loop-event omgedoopt naar Corpuss Run - Dwars door Geluwe.  Een nieuwe afstand (3.5km) werd in het leven geroepen voor editie 26.  In 2018 en 2019 liepen net iets meer dan 1000 lopers mee, verspreid over de jeugdreeksen en de verschillende afstanden.  Editie 2020 werd gekenmerkt als één van de enige stratenlopen in de ruime regio die toch kon doorgaan, ondanks de corona-pandemie. Er werd toen eenmalig gewerkt met een individuele start. 

 

De drukbezette jeugdreeksen verhuisden in 2021 naar de Tuinwijk, bij sporthal Ter Linde.  Editie 2022 bleek terug een zonovergoten succes.  Voor editie 2023 zien we ons tijdelijk genoodzaakt de sporthal Ter Linde als coördinatiecentrum te verlaten, wegens grote verbouwingswerken daar: het parcours blijft echter niet gewijzigd, met uitzondering van de jeugdreeksen die tijdelijk terug naar hun oude stek in de Beselarestraat verhuizen.